Axxon Arc visszakeresés
2018.11.28.
Tudjon meg többet az Axxon arc visszakeresés teszt eredményeiről!
 

Axxon Arc Keresés Teszt

Az AxxonSoft ingyenesen elérhetővé tette az arcfelismerést az Axxon Next VMS szoftverében, mely az egyszerű Arc Keresés nevet kapta. A felhasználók igényeire szabva könnyedén megtalálhatnak személyeket, több kamerán keresztül, lecsökkentve így a keresési időt.

Ebben a tanulmányban ismertetjük az Axxon Arckeresés teszt eredményeit, megvizsgálva a következőket:

  • Mennyi a hamis negatív, vagy téves pozitív találat?
  • Mennyire kezeli jól az analitika azokat az objektumokat, melyek a kamera alatt, vagy a kamerától távol vannak?
  • Hogy teljesít a felismerő rossz fényviszonyok között, <1 lux IR-rel, és WDR esetén?
  • Milyen hatással van az arcfelismerés a CPU használatra?

Áttekintés: Pontos keresés alapártelmezett, vagy személyre szabott beállítások használatával

Tesztjeink alapján, az Axxon Next Arckeresés tökéletesen jól működik az alapértelmezett 75%-os hasonlósági beállítások mellett, a legtöbb dolog megfelelően egyezik, csak néhány eltévesztett arcfelismerés történt egy hét alatt, 30-40 emberrel tesztelve egy kisebb irodában.
Az arckeresés használata jelentősen lecsökkenti az ahhoz szükséges időt, hogy egy adott személyt több kamerán keresztül megtaláljunk.

Továbbá, az érzékelés jobban működik rosszabb fényviszonyok esetén és WDR körülmények között, mint más arcrögzítő alkalmazások használatával, melyeket korábban teszteltünk.

Néhány tipikus arcrögzítő hátrány

  • Számos hibás felismerés: Számos dolgot gyakran félreértelmez az Axxon arckeresése, magas, (>90%) hasonlósági aránynál. A tesztjeink alapján ez általában a szakállas férfiaknál jelentkezett. Alacsonyabb hasonlósági érték használatával (~60-70%) még több téves egyezés jelentkezett, de ezek már az Axxon alapártelmezett beállítása alatt vannak (75%).
  • A lehajtott fejek csökkentik az egyezőséget: Tesztjeink során, mint a többi arcrögzítő analitika, az arckeresési pontossága csökkent ~10%-kal, vagy akár többel is, mikor az alany lefelé, vagy nem a kamera felé nézett
  • Rosszf ényviszonyban: A pontosság ~10-15%-kal csökken rossz fényviszonyok esetén (~0.5 lux - 2 lux), WDR, vagy beépített IR használatával, hasonlóan egyéb analitikákhoz a korábbi tesztekben.

 

Hamarosan… Valós idejű arcrögzítés analitika

Míg az Axxon Next arcfelismerőjének aktuális verziói korlátozva vannak a fejlettebb visszakeresések használatában, az AxxonSoft elhatározta, hogy kiadja a valós idejű analitikát a következő hónapokban. Az IPVM tesztelte ezen analitikák korábbi verzióját és tökéletes teljesítményt tapasztaltak, hasonlóan az Arc Kereséshez, de nem ismert, hogy milyen változások/fejlesztések mentek végbe a végső verziókban. Tervezzük azonban tesztelni, amint nyilvánosan is elérhető lesz.

Ár/Rendelkezésre állás

Az Arckeresés nem tartalmaz további költségeket a Axxon Next Universe lincensznél (~$180 MSRP/csatorna). Az Axxon Next Start nem támogatja az Arckeresést. Itt a jövőbeni valós idejű arcfelismerés plusz licenszt fog igényelni.

Arc keresés áttekintés használatával

Az arckeresés egyszerűen használható, a felhasználók kiválaszthatnak több kamerát, feltöltik a keresendő személy referencia képét, és beállítják a hasonlóság küszöbértékét (ha szükséges). Az alapértelmezett hasonlóság 75%, mely a tesztjeinkben meglehetősen pontos volt.

Fontos megjegyezni, hogy az analízis felbontása erősen kihat a CPU használatra azoknál a kameráknál, melyek felbontása magasabb, mint 1080p. A 3-5MP modellek a tesztjeinkben jelentős CPU használatot okoztak.

Stabil keresési teljesítmény alapértelmezett vagy magas hasonlósági küszöb használatával

Az Axxon alapértelmezett 75%-os hasonlósági arány használatával a keresés során, a legtöbb alany helyesen felismerhető. Például a lenti képen látható alany könnyedén felismerhető a >75%-os azonossággal több kamerán is, többféle szögből, félreismerés nélkül, ebben a beállításban.

Szakállas férfi félreismerése

A szakállas alanyokat gyakran összekeveri a magas hasonlósági szinten. Például, a lentebb található alanyt nem csak önmagaként ismeri fel 93%-os hasonlóságnál, de egy másik szakállas emberként is az azonos szinten. Fontos azonban megjegyezni, hogy semmilyen más archoz tartozó részlet, mind például a szemüveg, vagy a haj, nem okozott tévesztést a tesztünkben.

Alacsonyabb pontosság lehajtott fej esetén

A legmarkánsabb befolyásoló tényező az Arckeresés eredményeire, ha a fej le van hajtva. Például, ha az alany lefelé, vagy másfelé néz (ahogy sokan csinálják séta közben), a pontosság lecsökken~10-15%-kal, vagy többel.

Érzékelés alacsony fényviszonyok esetén

Az Axxon érzékeli és felismeri az arcokat ~0.50 lux fénymennyiségnél is, bár a pontosság lecsökken~20-25%-kal. Ez kontrasztban van például a Dahua HF8242-vel, mely nem képes érzékelni/felismerni az alanyokat <2 lux-nál és az alatt.

CPU terhelés

Az Axxon Arcérzékelés analitikája növeli a terhelést ~3-5%-kal 1080p streamenként. A tesztjeink során Intel I7 5557U processzort használtunk. Ez ~30%-os CPU használatot eredményezett négy darab 1080p kamera esetén, ami jelentős növekedés azon kamerákhoz képest, melyek nem futtatják az Arcérzékelést, mivel azok csak 1-2%-ot fogyasztanak.

A CPU használat extrém méreteket ölt, mikor a streamek 1080p felett vannak. Két széles látószögű (egy 3 és egy 5 MP-es) kamera hozzáadásával, a CPU használat 20-30%-kal növekszik kameránként, így a processzor teljes kihasználtsága akár 85%+  is lehet.

 

CPU/GPU Támogatás összefüggések

Jelenleg, az Axxon az arcérzékelést és felismerést csak a szerver CPU-n végzi. Azonban tervezik, hogy integrálják az Intel OpenVINO computer vision toolkitet a közeljövőben, hogy fokozzák a hatékonyságot, a GPU-k további támogatására.

 

 

Hírlevél | Feliratkozás
|
Hírek | Összes »
Szállodamodernizálás zavartalan vendégforgalommal
A régmúltú hazai szállodalánc, a Danubius Hotels Zrt. 18 komplexumának teljes körű szerverszobai informatikai infrastruktúra-felújításában segítettük a partnerINVEST Kft-t, amely egy nem mindennapi feladat teljesítésére vállalkozott.
OMEGA Varr – Profi gaming perifériák
A ’Varr’ az Omega egy termékcsaládja, amely kifejezetten az otthoni játékra fekteti a hangsúlyt, platformtól függetlenül, mindezt egy magával ragadó, tekintélyt parancsoló megjelenéssel és megfizethető árral fűszerezve.
Ünnepi nyitvatartás
Nézze meg ünnepi nyitvatartásunkat decemberre és januárra vonatkozóan!