Mi is az a KVM? - 1. rész
2016.11.09.
Két részes cikkünkben betekintést nyerhet a KVM switchek világába.
 
  Mi is az a KVM?
 
 A KVM a Keyboard, Video és Mouse kezdőbetűiből összerakott rövidítés, melyet néha PC switch-nek vagy elektronikus kapcsolónak is neveznek. A KVM switch mégis eléggé eltér a hagyományos switchektől. A KVM switch legfőbb funkciója, hogy több számítógépet egyetlen billentyűzettel, monitorral és egérrel tudjon irányítani. Amikor egy PC-t bekapcsolunk, az operációs rendszer automatikusan a billentyűzet és egér jeleit próbálja felismerni. Miután a kapcsolat létrejött, a képernyő aktivizálódik. A KVM kapcsoló legfőbb funkciója, hogy csak egy billentyűzet, monitor és egér használatával több PC-t képesek irányítani.

 

Amennyiben több PC-t kell kezelnünk, akkor több billentyűzetet, monitort és egeret kell hozzá beszerezni. Ez nem a leghatékonyabb megoldás, mivel nemcsak hogy helyigényes, de még költséges is. Egy sor monitort billentyűzettel és egérrel tartani problematikus lehet.

KVM-ek csak néhány kimeneti-bemeneti csatlakozóval/porttal általában sokkal kényelmesebbek és nem igényelnek extra szoftver telepítést. Nagyon könnyen kezelhetők/irányíthatók gyorsbillentyűk, illetve kapcsológombok használatával. Ráadásul egyes KVM switch-ek még plusz tápellátást sem igényelnek. A környezeti igényeknek megfelelően, a felsőkategóriás több portos KVM switch-ek egy rack szekrényben maximum 1U vagy 2U helyet foglalnak. Ezek az eszközök IP hálózaton keresztül is irányíthatóak, így a világ bármely pontján elérhetőek, ráadásul kezelik a tápegységeket és így PC-k indítására vagy leállítására is képesek.

Fontos, hogy a KVM kapcsoló biztosítsa, hogy billentyűzetet és egeret minden egyes PC érzékeljen és kapcsolás közben ne befolyásolják a PC-k működését. A KVM kapcsoló stabil video felbontást is kell, hogy biztosítson, támogatva a több platformos rendszereket, és képesnek kell lennie kommunikálnia sok különböző típusú és márkájú billentyűzettel, egérrel. Amikor KVM switch-et vásárolunk, a választás elsősorban a PC-k számától függ. Minden KVM switch maximum bizonyos számú PC kapcsolatot azaz portot képes támogatni. Ez a szám switch-től függően minimum 2-től akár 4000-ig is terjedhet. A használt technológia igényli a folyamatos jelkapcsolatot, így ahogy nő a kezelt PC-k száma, úgy egyre nagyobb számú inputokkal és outputokkal kell megbirkózni.

Folytatás
Kapcsolódó termékcsoportok:

Desktop KVM switch-ek

Rackelhető KVM switch-ek

Hírlevél | Feliratkozás
|
Hírek | Összes »
Videó - ATEN VanCryst VC880 bemutató
Videó sorozatunk első részében az Aten audió leválasztós HDMI extenderét mutatjuk be.
UBIQUITI termékekkel bővült kínálatunk
Megérkeztek az UBIQUITI újdonságai kínálatunkba. Legújabb Access Pointjainkat érdemes lesz szemügyre vennie!
Új Divoom termékekkel bővültünk!
Megérkeztek az új Divoom hangszórók, köztük az AuraBox továbbfejlesztett változata, a teljesen megújult Airbeat széria, és az elegáns Onbeat is bemutatkozik.