Mi is az a KVM? - 2. rész
2016.11.24.
Két részes cikkünkben betekintést nyerhet a KVM switchek világába.
 

Korábban a KVM-et elsősorban szervertermekben és multi szerverekkel felszerelt adatközpontokban használták. Egy átlagos méretű szerverszoba 16-32 szerverből áll, míg egy nagyobb méretű adatközpont akár 100 feletti szervert is tartalmazhat. Mióta PC árak egyre inkább csökkennek, egy átlagos felhasználó is megengedheti magának a második vagy akár sokadik PC-t. Ezért manapság a fogyasztók otthonukba is KVM switch-et vásárolnak mind kényelmi mind helymegtakarítási szempontból.

KVM kapcsolók folyamatosan fejlődnek, hogy kiszolgálják az új igényeket a technológiában. Néhány újabb KVM technológia:

  • KVM + Periféria (tetszőleges USB-s eszköz)
  • KVME, Ethernet hub-os KVM
  • KVM over Net

Ezek az új KVM technológiák egyre népszerűbbek a fogyasztói piacon berobbanva az otthonokba is. Utóbbi időben a digitális készülékek a fő irányvonal a fogyasztók körében. A KVM kapcsolók sokoldalú fejlődése táplálhatja ezt a piacot és olyan új megoldásokat koncepciókat hozhat, amik korábban nem léteztek.

Néhány alapvető terminológia a KVM kapcsolók specifikációiban:

1. Portok

Portok száma azt mutatja, hogy hány db PC kapcsolható az adott KVM kapcsolóhoz. Például egy 8 portos KVM kapcsolónál, egyetlen egy billentyűzet, monitor és egér képes kontrolálni 8 PC-t. Jelenleg a legelterjedtebb port KVM kapcsoló kombináció: 2, 4, 8, 16 vagy 32 port. Amikor a Pc-k száma meghaladja a 32-t, a KVM-ek sorba kötésével bővítik a rendszert. Annak érdekében, hogy minél kényelmesebben kontroláljuk és futtassuk a többszörös PC állományt bizonyos KVM-ek a menedzselés segítése céljából különböző funkciókkal vannak ellátva, mint például: gyorsbillentyűk, On Screen Display (OSD), és Broadcasting. Egyes innovatív KVM cégek saját fejlesztésű alap logikai chipekkel növelik termékeik működési stabilitását és jelzés végrehajtási kapacitását.

2. Konzol

A konzol a számítógép (beleértve a monitort, billentyűzetet és egeret) input/output állomása. KVM terminológiával élve az a kontrol, ami a PC billentyűzetét, monitorát és egerét vezéreli. Normál esetben egy konzolnak három különböző portja van a billentyűzetre, monitorra és egérre. A billentyűzetre és egércsatlakozóra vonatkozó specifikáció lehet USB vagy PS/2, míg a monitor esetében HDMI, DVI, DisplayPort vagy VGA. Néhány KVM konzol támogatja az audio funkciót és van mikrofon és hangszóró kimenete is. KVM-ek a SUN és MAC gépekhez eltérő porttal rendelkeznek.

3. CPU/KVM

Ez a szakkifejezés a rendszerbe kapcsolt PC-re utal. Egy egyszerű CPU port a KVM-en három különböző jelzés kimenettel rendelkezik (billentyűzet, egér és monitor), hogy kapcsolódjon a PC-n lévő kimenetekhez. Néhány cég gyárt saját fejlesztésű kábelt, melyben ötvözi a fent említett három kábelt az anyagköltség, helytakarékosság és egyszerűség érdekében. A kábelen futó jeleket könnyen zavarhatják külső és még inkább belső források, ezért javasolt egy profi KVM márka kiválasztása, hogy ezeket a problémákat minimalizáljuk. Az audio-t támogató KVM-ek rendelkeznek mikrofon és hangszóró portokkal is a CPU/KVM porton.

KVM kapcsolók három főbb kategóriába sorolhatók:

  • kis iroda és home office eszközök (2-8 port, asztali vagy kábelbe épített kivitel)
  • kis és közép-vállalati eszközök (8-16 port, rackelhető kivitel)
  • nagyvállalati eszközök (8+ port, rackelhető, ethernet kábeles összeköttetés, IP alapú elérés)

Köszönjük, hogy végigkövette cikksorozatunkat! Reméljük tudtunk új információkkal szolgálni, vagy a meglévő ismereteit pontosítani! Örömünkre szolgál, ha a segítségére lehettünk!

Kapcsolódó termékcsoportok:

Desktop KVM switch-ek

Rackelhető KVM switch-ek

Hírlevél | Feliratkozás
|
Hírek | Összes »
A QSAN XCubeNAS kapta meg a megtisztelő, magas tervezői minőségért járó Red Dot-díjat: Terméktervezé
A QSAN Technology, egyike a vezető storage technológia tervezőinek és kivitelezőinek, nyerte az idei év Red Dot díját: Terméktervezés 2019.Az XCubeNAS megkapta a Red Dot-ot, melyet a neves zsűri csak a kiemelkedő dizájnnal rendelkező termékeknek ítél oda.
PowerCube – dizájnos, modern és praktikus elosztó adapterek
A Powercube termékek gyártója az Allocacoc. Az Allocacoc egy ipari formatervező cég. Az ipari formatervezés nem korlátozódik egy kategóriára, vagy jelenlegi ipari vonalra. A 2011-es megalakulás óta a Allocacoc olyan filozófiát hozott létre, amelynek célja, hogy újratervezze a mindennapi életet az innovatív, meglévő termékek révén.
A kameratelepítések legbosszantóbb jellemzői
A telepítések négy legrosszabb jellemzője a több mint 140 megkérdezett rendszerintegrátor szerint