Mi is az a KVM? - 2. rész
2016.11.24.
Két részes cikkünkben betekintést nyerhet a KVM switchek világába.
 

Korábban a KVM-et elsősorban szervertermekben és multi szerverekkel felszerelt adatközpontokban használták. Egy átlagos méretű szerverszoba 16-32 szerverből áll, míg egy nagyobb méretű adatközpont akár 100 feletti szervert is tartalmazhat. Mióta PC árak egyre inkább csökkennek, egy átlagos felhasználó is megengedheti magának a második vagy akár sokadik PC-t. Ezért manapság a fogyasztók otthonukba is KVM switch-et vásárolnak mind kényelmi mind helymegtakarítási szempontból.

KVM kapcsolók folyamatosan fejlődnek, hogy kiszolgálják az új igényeket a technológiában. Néhány újabb KVM technológia:

  • KVM + Periféria (tetszőleges USB-s eszköz)
  • KVME, Ethernet hub-os KVM
  • KVM over Net

Ezek az új KVM technológiák egyre népszerűbbek a fogyasztói piacon berobbanva az otthonokba is. Utóbbi időben a digitális készülékek a fő irányvonal a fogyasztók körében. A KVM kapcsolók sokoldalú fejlődése táplálhatja ezt a piacot és olyan új megoldásokat koncepciókat hozhat, amik korábban nem léteztek.

Néhány alapvető terminológia a KVM kapcsolók specifikációiban:

1. Portok

Portok száma azt mutatja, hogy hány db PC kapcsolható az adott KVM kapcsolóhoz. Például egy 8 portos KVM kapcsolónál, egyetlen egy billentyűzet, monitor és egér képes kontrolálni 8 PC-t. Jelenleg a legelterjedtebb port KVM kapcsoló kombináció: 2, 4, 8, 16 vagy 32 port. Amikor a Pc-k száma meghaladja a 32-t, a KVM-ek sorba kötésével bővítik a rendszert. Annak érdekében, hogy minél kényelmesebben kontroláljuk és futtassuk a többszörös PC állományt bizonyos KVM-ek a menedzselés segítése céljából különböző funkciókkal vannak ellátva, mint például: gyorsbillentyűk, On Screen Display (OSD), és Broadcasting. Egyes innovatív KVM cégek saját fejlesztésű alap logikai chipekkel növelik termékeik működési stabilitását és jelzés végrehajtási kapacitását.

2. Konzol

A konzol a számítógép (beleértve a monitort, billentyűzetet és egeret) input/output állomása. KVM terminológiával élve az a kontrol, ami a PC billentyűzetét, monitorát és egerét vezéreli. Normál esetben egy konzolnak három különböző portja van a billentyűzetre, monitorra és egérre. A billentyűzetre és egércsatlakozóra vonatkozó specifikáció lehet USB vagy PS/2, míg a monitor esetében HDMI, DVI, DisplayPort vagy VGA. Néhány KVM konzol támogatja az audio funkciót és van mikrofon és hangszóró kimenete is. KVM-ek a SUN és MAC gépekhez eltérő porttal rendelkeznek.

3. CPU/KVM

Ez a szakkifejezés a rendszerbe kapcsolt PC-re utal. Egy egyszerű CPU port a KVM-en három különböző jelzés kimenettel rendelkezik (billentyűzet, egér és monitor), hogy kapcsolódjon a PC-n lévő kimenetekhez. Néhány cég gyárt saját fejlesztésű kábelt, melyben ötvözi a fent említett három kábelt az anyagköltség, helytakarékosság és egyszerűség érdekében. A kábelen futó jeleket könnyen zavarhatják külső és még inkább belső források, ezért javasolt egy profi KVM márka kiválasztása, hogy ezeket a problémákat minimalizáljuk. Az audio-t támogató KVM-ek rendelkeznek mikrofon és hangszóró portokkal is a CPU/KVM porton.

KVM kapcsolók három főbb kategóriába sorolhatók:

  • kis iroda és home office eszközök (2-8 port, asztali vagy kábelbe épített kivitel)
  • kis és közép-vállalati eszközök (8-16 port, rackelhető kivitel)
  • nagyvállalati eszközök (8+ port, rackelhető, ethernet kábeles összeköttetés, IP alapú elérés)

Köszönjük, hogy végigkövette cikksorozatunkat! Reméljük tudtunk új információkkal szolgálni, vagy a meglévő ismereteit pontosítani! Örömünkre szolgál, ha a segítségére lehettünk!

Kapcsolódó termékcsoportok:

Desktop KVM switch-ek

Rackelhető KVM switch-ek

Hírlevél | Feliratkozás
|
Hírek | Összes »
Videó - ATEN VanCryst VC880 bemutató
Videó sorozatunk első részében az Aten audió leválasztós HDMI extenderét mutatjuk be.
UBIQUITI termékekkel bővült kínálatunk
Megérkeztek az UBIQUITI újdonságai kínálatunkba. Legújabb Access Pointjainkat érdemes lesz szemügyre vennie!
Új Divoom termékekkel bővültünk!
Megérkeztek az új Divoom hangszórók, köztük az AuraBox továbbfejlesztett változata, a teljesen megújult Airbeat széria, és az elegáns Onbeat is bemutatkozik.